En nasjonal begivenhet, sa preses Nils Heyerdahl da han på vegne av Det Norske Akademi og Kunnskapsforlaget «overrakte» den nye nettordboken NAOB til kulturminister Trine Skei Grande. Hun kvitterte med en tale der hun sa at det nye oppslagsverket er et stort løft for det norske språk og en gave til hele det norske folk.
– NAOB er et nøkkelverk for at norsk skal ha muligheten til å overleve som selvstendig språk, sa kulturministeren og poengterte at ordbøker utgjør den viktigste infrastrukturen for norsk kultur.
Lanseringen, ledet av Akademiets visepreses Helene Uri, fant sted 24. januar 2018 i Marmorsalen i kulturhuset Sentralen i Oslo, og samlet 300 mennesker. Norske forfattere opptrådte, deriblant Henrik Ibsen, i skuespilleren Morten Jostads skikkelse. Og Frida Ånnevik Trio fremførte Alf Prøysen-viser.
Dette nasjonale ordboksverket er en modernisering og digital videreføring av standardverket Norsk Riksmålsordbok. NAOB er en diakron samtidsordbok, dvs. en ordbok som beskriver språket gjennom et lengre tidsrom frem til samtidsspråket. NAOB begynner med Wergelandstiden. Den er beskrivende, det vil si at den viser ordenes bruk ved hjelp av autentiske sitater fra litteraturen i vid forstand (skjønnlitteratur og sakprosa).
For samtidsspråket er ordboken dessuten normerende, for så vidt som redaksjonsspråket er moderat bokmål, slik dette er normert av Språkrådet (2005, med enkelte senere vedtak). I redaksjonsspråket inngår hovedoppslagsordenes form og bøyning, språket i definisjonene og språket i redaksjonelle eksempler (de eksemplene på bruken av oppslagsordet som ikke er litteratursitater). Moderat bokmål er den formen av bokmålet som ligger nærmest riksmålet, og som i ord- og bøyningsformer stort sett er identisk med riksmålsnormen.
Ordboken er nå fritt tilgjengelig for alle på naob.no. Verket omfatter ca 225 000 oppslagsord og nærmere 400 000 sitater fra litteratur og presse – eksempler på hvordan ord og uttrykk er blitt brukt. Slår du opp på et ord, får du vite hvordan det staves, hva det betyr, hvordan det bøyes og dets etymologi m.m. Et stort oppslagsverk som du raskt kan konsultere via PC, nettbrett eller mobiltelefon.
Rundt 20 leksikografer har arbeidet med å redigere dette verket, som utgis av Kunnskapsforlaget og er finansiert av Kulturdepartementet (ca 80 millioner kroner) og allmennyttige stiftelser (20 millioner kroner). Det tilsvarer Norsk Ordbok 2014, som dekker nynorsk og dialektene, men som på internett bare finnes for bokstavene I – Å. NAOB er komplett fra A til Å. Den store fordelen med et digitalt verk av denne type, er at det stadig kan oppdateres og justeres – og at enorme tekstmengder som det kan linkes til, ikke opptar plass!