REVISJON AV FORSKRIFT OM SKRIVEMÅTEN AV STADNAMN
Høringsuttalelse fra Riksmålsforbundet og Det Norske Akademi for Språk og Litteratur
Generelt
Akademiet og Riksmålsforbundet ser revisjonsforslaget som en naturlig følge av lovendringen i 2015 både når det gjelder realitetene og redigeringen. Vi noterer med tilfredshet at det er vunnet gehør for flere synspunkter som Akademiet fremmet allerede i sin høringsuttalelse til NOU 1983:6. Det gjelder: Navnenes praktiske funksjon (adressefunksjon) og dermed behov for entydighet. De praktiske vanskelighetene ved et omfattende og kostbart konsulentapparat. Problemene i forbindelse med formuleringen og begrepet nedervd lokal uttale.
Videre anser vi den generelle oppmykning av regelverket som viktig.
Detaljer
§ 1 Som i tidligere høringsuttalelser vil vi hevde at uttrykket gjeldande rettskrivingsprinsipp er mindre heldig. Det er rettskrivningsreglene som er vedtatt, og som dermed kan sies å gjelde. Prinsippene er ikke vedtatt; de er allmenne regler for hvordan en lyd eller lydkombinasjon vanligvis blir gjengitt i skrift. De kommer især til anvendelse i navn hvor elementene ikke kan henføres til ord i språket.
Vi foreslår at Annet ledd, annet punktum endres til: . . . skrivast i samsvar med rettskrivingsprinsippa. Skrivemåten kan fråvike reglane og prinsippa dersom . . .
Dette innebærer ingen realitetsendring.
§ 7 Vi anbefaler Alternativ 2. Med klageadgangen (§ 9 og 10) og med kravene til saksbehandling (§ 8) må det anses som betryggende at kommunen er vedtaksorgan.
Formuleringen i tredje ledd – best kjent på staden – kan vel føre til kollisjon med hensynet til hva som er mest praktisk, men vi har ikke noe bedre forslag.
Meningene i et kommunestyre kan skifte, og muligens bør det overveies å sette en tidsfrist (i ny § 12) for gjenåpning av saker – for å unngå årvisse og langtrukne gjentagelser. I reglene for skolemålsavstemninger har en minimumsfrist på fem år fungert godt, så vidt vi vet
§ 10 I den synoptiske tabellen (side 31) ser fjerde ledd ut til å ha falt ut: Underinstansen, klageinstansen eller eit anna . . .
Ny § 11 En språklig bemerkning: leiar og leiars (to steder) bør endres til leiaren og leiarens.
Ny § 13 I punkt e) kan det settes punktum etter vanleg og de følgende ordene strykes. Skal de bli stående, må det settes komma etter brukt.