Statutter for Det Norske Akademi for Språk og Litteratur
Vedtatt 3. februar 2020
Det norske språk binder vår nasjon sammen, gjennom litteratur og kultur, det akademiske liv og utdannelsesinstitusjoner, presse og medier, lovgivning og forvaltning og gjennom annen språklig samhandling i samfunnet. Et rikt og presist språk er forutsetningen for opplyst, offentlig samtale, for debatt og kunnskapsformidling, forskning og forståelse. Språket er bærer av vår språklige, litterære og kulturelle arv.
Det Norske Akademi for Språk og Litteratur ble stiftet 7. mai 1953 til vern om det norske riksmål og dets litteratur. Akademiet har som overordnet oppgave å styrke norsk språk og litteratur, og som særskilt oppgave å normere riksmålet gjennom sitt ordboksarbeid. Akademiet vil fremme god norsk språkbruk og virke for språkpolitisk toleranse og samarbeid.
- AKADEMIETS SAMMENSETNING
Det Norske Akademi for Språk og Litteratur er en uavhengig, selvsupplerende sammenslutning av representanter fra forskjellige samfunnsområder. Til medlemmer velges personer som i sitt virke har vist seg som fremragende kjennere og brukere av språket eller som gjør en særlig innsats for Akademiets formål. Akademiets sammensetning skal sikre at et bredt utvalg av gode språkbrukere er medlemmer til enhver tid.
- FORMÅL
Det Norske Akademi for Språk og Litteratur skal styrke, verne og utvikle flertallets skriftspråk på alle områder, i pakt med tradisjonen og i gjennomtenkt møte med ytre språkpåvirkning og naturlige endringer i språkbruken.
Akademiets språknormering tar utgangspunkt i den språklige og litterære tradisjon som utgjør grunnlaget for dagens riksmål og moderate bokmål.
Akademiet skal arbeide for at riksmålets ord og bøyningsformer skal være en del av norsk bokmål.
Akademiet eier og har suveren råderett over Det Norske Akademis ordbok (NAOB) (se også § 6) og bestemmer normen i Riksmålsordlisten og Norsk grammatikk. Riksmål og moderat bokmål.
Akademiet deler årlig ut Thorleif Dahls pris, i pakt med prisens statutter.
Akademiet skal støtte ytringsfrihet, herunder litterær, kunstnerisk og akademisk frihet.
Akademiet skal være synlig i offentligheten, og gi råd om god språkbruk.
Akademiet skal søke og pleie kontakt med andre norske språkorganisasjoner for å fremme felles formål.
Akademiet skal pleie kontakt med tilsvarende eller beslektede institusjoner i andre land.
- MEDLEMSKAP
Akademiet kan ha inntil 71 ordinære medlemmer, men ikke færre enn 21. Ved innvalg skal det tas tilbørlig hensyn til kjønn, alder og geografisk spredning.
For innvalg i Akademiet gjelder følgende regler:
Begrunnet forslag undertegnet av minst tre medlemmer sendes presidiet. Forslaget skal begrunne kandidatens kompetanse og egnethet. Alle forslag skal være innkommet pr. 1. desember. Forslagene sendes videre til alle ordinære medlemmer for behandling på årsmøtet det påfølgende år. Stemmeberettiget er alle Akademiets ordinære medlemmer. Avstemningen skjer skriftlig. Det er adgang til å avgi forhåndsvotum. Oppnår kandidaten 2/3 av de avgitte stemmer, er innvalget godkjent.
Innvalgte forblir medlemmer til sin død, dersom de ikke melder seg ut eller blir ekskludert.
Foruten ordinære medlemmer kan det velges inn korresponderende utenlandske medlemmer. For slikt innvalg gjelder samme regler som for vanlig innvalg, men disse medlemmer har ikke stemmerett i Akademiet og regnes ikke med i dets samlede medlemstall.
Et medlem kan ekskluderes fra Akademiet dersom det gjentatte ganger har vist seg å handle i strid med Akademiets formål, eller på annen måte har vist seg grovt uskikket eller har skadet Akademiets omdømme. Eksklusjon kan ikke skje uten at vedkommende medlem har fått anledning til å tale sin sak i plenum, og skal skje med 2/3 flertall.
- ORGANISASJON
Presidiet består av preses, visepreses og tre øvrige medlemmer. Akademiets presidium har ansvaret for Akademiets løpende arbeid og handler på dets vegne. I viktige saker innstiller presidiet overfor Akademiet, som i ordinære eller ekstraordinære møter avgjør saken.
Faste komiteer er Ordboks- og normeringskomiteen, Litteraturpriskomiteen og Valgkomiteen.
Akademiet kan i tillegg opprette fagkomiteer eller komiteer for spesielle formål etter behov.
Presidiet kan utpeke arbeidsutvalg til å ta seg av løpende oppgaver.
Preses og visepreses velges for ett år av gangen, de øvrige presidiemedlemmer for tre år. Gjenvalg kan finne sted.
Valgkomiteens forslag til nye medlemmer av presidiet skal være innkommet pr. 1. desember. Forslagene sendes videre til alle ordinære medlemmer for behandling på årsmøtet det påfølgende år. Stemmeberettiget er alle Akademiets ordinære medlemmer. Avstemningen skjer skriftlig. Medlemmene velges ved simpelt flertall. Det er adgang til å avgi forhåndsvotum.
Medlemmer av komiteene velges ved simpelt flertall på årsmøtet eller på et ordinært medlemsmøte. Kandidater til komitéverv skal gjøres kjent i god tid før det aktuelle møtet.
Revisor kan ikke være medlem av Akademiet. Revisor velges for tre år.
- MØTER
Akademiet avholder vanligvis 6 medlemsmøter i året. Årets første møte er årsmøte. På årsmøtet fremlegges årsberetning, regnskap og budsjett for kommende år og det foretas valg.
Forretningsorden og dagsorden for medlemsmøtene fastsettes av Presidiet, men alltid slik at løpende saker av betydning blir forelagt Akademiets medlemmer.
Akademiet arrangerer en årsfest med innbudte gjester og kan arrangere offentlige møter etter behov. Begge deler regnes som medlemsmøter.
- FORVALTNINGSOPPGAVER
Akademiet eier Det Norske Akademis ordbok (NAOB), og forvalter denne gjennom Akademiordboken AS, opprettet 2019. Akademiet oppnevner selskapets styre, redaksjonsråd og NAOBs hovedredaktør. Akademiet utformer de redaksjonelle prinsipper og retningslinjer for NAOB og arbeider for den samfunnsmessige posisjonering av ordboksverket. Akademiet søker å skaffe midler fra offentlige og private kilder til drift, vedlikehold og utvikling av NAOB. Akademiets medlemmer deltar i møtevirksomhet og arrangementer for NAOB i rimelig utstrekning.
Akademiordboken AS har driftsmessig samarbeid med Store norske leksikon (SNL). For å ivareta sine interesser i denne forbindelse er Akademiet fra 2019 medlem av Foreningen Store norske leksikon.
Akademiet oppnevner medlemmer til styret i Thorleif Dahls Kulturbibliotek (TDK), i pakt med denne stiftelsens statutter.
- ENDRINGER AV STATUTTENE
Forslag til endringer i eller tillegg til disse statutter sendes skriftlig til presidiet, med begrunnelse. Forslaget behandles etter samme regler som gjelder ved innvalg av ordinære medlemmer.